21 Listopad 2024
Nasze kierunki w roku szkolnym 2021/22

Powiększ zdjęcie


Nawigacja
Strona główna

O zespole szkół

Patron szkoły
Deklaracja dostępności

ZSUiS - opisy zawodów

REKRUTACJA

Programy szkolne

Szkolne informacje

KURSY CKZ

Plan rozwoju ZSUiS

Z życia szkoły

OFERTA PRAKTYK

Informacje dla rodziców

PLAN LEKCJI

Wykaz podręczników na rok szkolny 2021/2022

Egzamin maturalny i zawodowy 2021

ZDALNE NAUCZANIE

Sukcesy uczniów

Zastępstwa

RODO


Do pobrania

Biblioteka

Pedagog

Kontakt

Galeria zdjęć

Szukaj

Inne strony

Wiadomości archiwalne

Dla nauczycieli

Informacje dla absolwentów
Pogoda
Zarządzenie Dyrektora ZSUiS w sprawie nauczania zdalnego
Zarządzenie Dyrektora ZSUiS w sprawie nauczania zdalnego

Zarządzenie nr 27/2020/2021

Dyrektora Zespołu Szkół Usługowych i Spożywczych w Jaśle

z dnia 26.11.2020

w sprawie: nauczania zdalnego.

 

Na podstawie art. 68 ustawy  z dnia 14 grudnia 2016 r. Prawo Oświatowe informuję, że zgodnie z decyzją Ministerstwa Edukacji Narodowej od 30 listopada 2020 r. do 3 stycznia 2021 r. funkcjonowanie jednostek systemu oświaty zostaje czasowo ograniczone. Oznacza to, że  w tym okresie w Zespole Szkół Usługowych i Spożywczych w Jaśle zajęcia dydaktyczno-wychowawcze (z wyjątkiem zajęć praktycznych) będą odbywały się zdalnie.

Od 30 listopada 2020 r. mogą być prowadzone zajęcia w ramach praktycznej nauki zawodu w grupach umożliwiających zachowanie dystansu społecznego (szczegółowe informacje u nauczycieli przedmiotu). 

Przy zachowaniu zasad właściwych dla zakładów pracy możliwe będzie także prowadzenie praktycznej nauki zawodu u pracodawców lub w indywidualnych gospodarstwach rolnych.

Uczniowie branżowych szkół I stopnia będący młodocianymi pracownikami mogą odbywać praktyki u pracodawców, o ile u pracodawcy nie występują zdarzenia, które ze względu na aktualną sytuację epidemiologiczną mogą zagrozić zdrowiu młodocianego pracownika.


Obchody 102 rocznicy Odzyskania przez Polskę Niepodległości w ZSUiS w Jaśle
Obchody 102 rocznicy Odzyskania przez Polskę Niepodległości  w ZSUiS w Jaśle

„Strzeżcie ojczyzny jak strzegły jej pokolenia, które przed nam żyły, strzeżcie, bo ktoś obcy, może na nowo nas zniewolić. Ta ziemia droga była tym, którzy za nia walczyli i oddawali swe życie…”

                                                                                                                                             Jan Paweł II

 

Obchody 102 rocznicy Odzyskania przez Polskę Niepodległości  w Zespole Szkół Usługowych i Spożywczych w Jaśle.

     11 listopada to wielka data w naszej historii, to symbol miłości ojczyzny, walki o wolność, symbol wiary i zwycięstwa, dlatego jak co roku społeczność ZSUiS w Jaśle oddała hołd bohaterom, którzy walczyli o  niepodległość Polski.

     Pani dyrektor Renata Skórka wraz z przedstawicielami Samorządu Uczniowskiego złożyła kwiaty i zapaliła znicze pod tablicą poświęconą  gen.Józefowi Hallerowi – patronowi szkoły, jednemu z „ojców niepodległości.”

   O godzinie 11.11 odśpiewano również hymn narodowy. W tym roku nie wybrzmiał tak radośnie, jak w latach ubiegłych, raczej wyczuć się dało nutę zadumy i reflekcji . Może nad wieków mijaniem, a może nad tym, że Niepodległość jest nie tylko darem, ale i zadaniem…

 

Zawieszenie zajęć dydaktyczno-wychowawczych w szkołach
Zawieszenie zajęć dydaktyczno-wychowawczych w szkołach

Zawieszenie zajęć dydaktyczno-wychowawczych w szkołach

 

Zgodnie z decyzją Ministerstwa Edukacji Narodowej od 9 listopada do 29 listopada br. funkcjonowanie jednostek systemu oświaty zostaje czasowo ograniczone. Oznacza to, że  w tym okresie w Zespole Szkół Usługowych i Spożywczych w Jaśle zajęcia dydaktyczno-wychowawcze będą odbywały się zdalnie.

     Uczniowie branżowych szkół I stopnia będący młodocianymi pracownikami są zwolnieni z obowiązku  świadczenia pracy na mocy art. 15f specustawy z dnia 2 marca 2020 r. o szczególnych rozwiązaniach związanych z COVID-19.

   Pozostali uczniowie branżowych szkół I stopnia oraz technikum realizują zajęcia z zakresu praktycznej nauki zawodu z wykorzystaniem metod i technik kształcenia na odległość wyłącznie w zakresie, w jakim z programu nauczania danego zawodu wynika możliwość realizacji wybranych efektów kształcenia z wykorzystaniem tych metod i technik (szczegółowe informacje u nauczycieli przedmiotu). 

W okresie zawieszenia zajęć stacjonarnych dla uczniów klas maturalnych możliwe są konsultacje indywidualne lub w małych grupach, do 5 osób. Nauczyciel przedmiotu uzgadnia termin z uczniami.

Dla uczniów ostatnich klas 4-letniego technikum, którzy w zimowej sesji egzaminacyjnej (styczeń-luty 2021 r.) będą zdawali końcowy egzamin potwierdzający kwalifikacje w zawodzie, w okresie do 29 listopada br. możliwe będzie prowadzenie części zajęć praktycznych stacjonarnie. Zajęcia te będą realizowane w mniejszych grupach, w wybranych dniach tygodnia, w wymiarze nieprzekraczającym 10 godz. w tygodniu. Nauczyciel przedmiotu uzgadnia termin z uczniami.

Nowy rok szkolny i nowe boisko
Nowy rok szkolny i nowe boisko

Nowy rok szkolny i nowe boisko!

 

      Rok szkolny 2020/21 w powiecie jasielskim rozpoczął się w naszej szkole uroczystym otwarciem i poświęceniem nowego boiska. To długo wyczekiwana, wyśniona i wymarzona inwestycja, więc cieszy niezmiernie i dobrze już służy.

 

Witamy Was, Drodzy Uczniowie, serdecznie!

Życzymy sukcesów w nauce i sporcie

 oraz wielu niezapomnianych chwil

i przyjaźni szkolnych na dobre!

 

<<FOTOGALERIA>>

 

Przywrócenie zajęć praktycznych dla młodocianych pracowników
Przywrócenie zajęć praktycznych dla młodocianych pracowników

Uwaga!

Informujemy, że od 29 czerwca br. przywrócone zostaną zajęcia praktyczne u pracodawców dla wszystkich uczniów branżowej szkoły I stopnia będących młodocianymi pracownikami.

Oznacza to, że uczniowie będący młodocianymi pracownikami mają obowiązek od najbliższego poniedziałku, tj. od 29 czerwca br., realizować przygotowanie zawodowe u pracodawcy zgodnie z przepisami prawa pracy, przy zachowaniu bezpiecznych i higienicznych warunków pracy, a także rygoru sanitarnego wymaganego od zakładów pracy w związku z wystąpieniem stanu epidemii.

Podobnie jak w latach ubiegłych uczniowi będącemu młodocianym pracownikiem w okresie ferii szkolnych przysługuje urlop wypoczynkowy oraz urlop bezpłatny, zgodnie z przepisami Kodeksu pracy.

 

Młodzi cukiernicy z ZSUiS w "słodkiej" czołówce Polski
Młodzi cukiernicy z ZSUiS w "słodkiej" czołówce Polski

     Pomimo czasu pandemii i związanych z nią różnego typu utrudnień i ograniczeń, młodzi pasjonaci sztuki cukierniczej z jasielskiego Zespołu Szkół Usługowych i Spożywczych: Norbert Zięba z klasy 1Ga (cukiernik) oraz Maksymilian Czechowicz z klasy 2Ts (technik technologii żywności) zaprojektowali i wykonali oryginalne, pomysłowe torty na  ogólnopolski konkurs cukierniczy Bake & Play. Norbert Zięba swoją pracą zyskał uznanie jurorów i został wyróżniony przez organizatora konkursu osobistymi gratulacjami i wyjątkową nagrodą.

Zakończenie roku szkolnego 2019/2020
Aktualności

Zakończenie roku szkolnego 2019/20 odbędzie się 26.06.2020 r.

Szczegółowy harmonogram przekażą wychowawcy klas.

W związku ze stanem epidemii w Polsce, proszę o zachowanie szczególnej ostrożności, a w szczególności:

Czekając na wejście do szkoły albo sali, należy zachować odpowiedni odstęp (co najmniej 1,5 m) oraz mieć zakryte usta i nos.

Po wejściu do szkoły należy zdezynfekować ręce. Płyn do dezynfekcji rąk znajduje się przy wejściu w każdym budynku.

Proszę unikać tworzenia się grup przed szkołą oraz przed salą. Informacjami należy dzielić się między sobą z wykorzystaniem mediów społecznościowych, komunikatorów, telefonicznie, a unikać spotkań w grupie, np. przy wejściu do szkoły.

Renata Skórka

Dyrektor ZSUiS w Jaśle

Rekrutacja do branżowej szkoły II stopnia
Aktualności

Uwaga! Od 15 czerwca 2020 można składać wnioski o przyjęcie do branżowej szkoły II stopnia.

Branżowa Szkoła II stopnia przeznaczona jest dla absolwentów branżowych szkół I stopnia i zasadniczej szkoły zawodowej w latach 2015 – 2020.

Nauka w niej trwa 2 lata. Po ukończeniu można przystąpić do egzaminu maturalnego.

Przedmioty ogólnokształcące będą realizowane w jednej z wybranej przez utworzoną klasę formie (dziennej, stacjonarnej lub zaocznej)

Kształcenie zawodowe prowadzone będzie w formie Kwalifikacyjnego Kursu Zawodowego, który kończy się egzaminem potwierdzającym kwalifikacje w zawodzie w zakresie drugiej kwalifikacji.

W roku szkolnym 2020/2021 planowane jest uruchomienie 1 oddziału w ZAWODACH:

  • technik technologii żywności (dla absolwentów w zawodzie: cukiernik, piekarz, wędliniarz)
  • technik usług fryzjerskich (dla absolwentów w zawodzie fryzjer)
  • technik handlowiec (dla absolwentów w zawodzie sprzedawca)
  • technik żywienia i usług gastronomicznych (dla absolwentów w zawodzie kucharz)
  • inne (po uzyskaniu min. 10 osób chętnych z danego zawodu)

Regulamin rekrutacji oraz wzór podania można pobrać tutaj lub w zakładce rekrutacja

Wyniki Szkolnego Konkursu Chemicznego CHEMIA NA CO DZIEŃ
Aktualności

WYNIKI SZKOLNEGO KONKURSU CHEMICZNEGO

 

„CHEMIA  NA  CO  DZIEŃ”

 

Laureatami tegorocznej edycji szkolnego konkursu chemicznego, który odbył się pod hasłem „Chemia a środowisko” zostali:

 

I miejsceANNA GRUDZIAK z klasy 1 GTs

II miejsceJULIA GRZEBIEŃ z klasy 1 GTf

III miejsceMIRIAM BINKOWICZ z klasy 1 GTs

AGATA KUSZ z klasy 1 Pb uzyskała wyróżnienie

 

Dla wszystkich, którzy wzięli udział w konkursie, a w szczególności dla jego zwycięzców 

SERDECZNE GRATULACJE!

e-dziennik UONET+
BIP i ePUAP
progeCAD
progeCAD.pl banner
Losowa fotografia