Od stycznia 2015 r. rusza nowy projekt realizowany przez ZSUiS w Jaśle we współpracy z Cukiernią Bassara z Dębicy. Jego celem jest zdobywanie i udoskonalanie umiejętności cukierniczych oraz zapoznanie się z nowoczesnymi technikami i technologiami stosowanymi w tej branży przemysłu spożywczego.
Od stycznia 2015 r. rusza nowy projekt realizowany przez ZSUiS w Jaśle we współpracy z Cukiernią Bassara z Dębicy. Jego celem jest zdobywanie i udoskonalanie umiejętności cukierniczych oraz zapoznanie się z nowoczesnymi technikami i technologiami stosowanymi w tej branży przemysłu spożywczego.
Projekt powstał z myślą o młodzieży klas cukierniczych i technikum technologii żywności. Został on zaplanowany jako rodzaj wyjazdowych warsztatów, które odbywać się będą w zakładach cukierniczych Bassara w Dębicy. Firma ta już od 1989 r. znana jest na rynku jako producent najwyższej jakości tradycyjnych wyrobów cukierniczych, a jej właścicielka – Pani Barbara Bassara-Poprawa - jest nie tylko mistrzem cukierniczym, ale również długoletnim nauczycielem i egzaminatorem w zawodzie cukiernika.
Raz w miesiącu grupa uczniów będzie uczestniczyć w szkoleniach prowadzonych przez technologów różnych firm cukierniczych, m.in. Komplet, Credin, Master Martinii, Bacerss, zaś nadzór nad przebiegiem całego przedsięwzięcia sprawować będą nauczyciele przedmiotów zawodowych z ZSUiS.
Nawiązana przez ZSUiS współpraca z Cukiernią Bassara pozwoli uczniom nie tylko zapoznać się nowinkami i trendami w branży cukierniczej, rozwijać własną kreatywność i pomysłowość, ale również, poprzez zyskanie nowych doświadczeń i doskonalenie umiejętności, pozwolą im lepiej przygotować się do egzaminów zawodowych, a w przyszłości – do podjęcia pracy.
ZSUiS Jasło