Rzemiosło tematem przewodnim XVI Wojewódzkiego Turnieju "Najlepszy uczeń w zawodzie cukiernik"
Dodane przez admin dnia 02. lutego 2019 19:58:17

Początkiem stycznia odbył się w Krośnie XV Wojewódzki Turniej

 „Najlepszy uczeń w zawodzie cukiernik”. Temat przewodni w tym

 roku był  związany z rzemiosłem -  „Rzemiosło – nasza przyszłość”.

 

 Tradycyjnie uczniowie klas 3 zawodowych rywalizowali w dwóch etapach:

 - pisemnym testowym

 - praktycznym -  obejmującym dekoracje tortu,  figurki marcepanowe oraz ciasteczka bankietowe.

 

  W Turnieju uczestniczyło 9 uczniów z 6  Szkół Branżowych:  z Pilzna,  

   Krosna, Jasła, Dębicy oraz 2 Szkoły z Rzeszowa.

  Organizatorem turnieju był Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Krośnie   

  oraz Cukiernia „Jagusia” Pana Deptucha w  Krośnie.                                                                        

          Do rywalizacji z naszej Szkoły stanęła uczennica kl. 3a Aleksandra Rucińska. W wyniku zmagań uczniów nad tym tematem, uczennica Aleksandra zdobyła 4 miejsce.


Treść rozszerzona

Początkiem stycznia odbył się w Krośnie XV Wojewódzki Turniej „Najlepszy uczeń w zawodzie cukiernik”. Temat przewodni w tym roku był  związany z rzemiosłem -  „Rzemiosło – nasza przyszłość”.

 Tradycyjnie uczniowie klas 3 zawodowych rywalizowali w dwóch etapach:

 - pisemnym testowym

 - praktycznym -  obejmującym dekoracje tortu,  figurki marcepanowe oraz ciasteczka bankietowe.

 

W Turnieju uczestniczyło 9 uczniów z 6  Szkół Branżowych:  z Pilzna, Krosna, Jasła, Dębicy oraz 2 Szkoły z Rzeszowa.

 Organizatorem turnieju był Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Krośnie oraz Cukiernia „Jagusia” Pana Deptucha w  Krośnie.

     Do rywalizacji z naszej Szkoły stanęła uczennica kl. 3a Aleksandra Rucińska. W wyniku zmagań uczniów nad tym tematem, uczennica Aleksandra zdobyła 4 miejsce.

Ola wykonała tort w kształcie ula z pszczołami i letnimi kwiatami, symbolizujący rzemiosło - pszczelarstwo. Figurki marcepanowe to pszczółki na plastrze miodu na węzy pszczelarskiej, małe ule oraz letnie kwiaty. Bankietówki zostały udekorowane bitą śmietaną oraz kandyzowanymi wiśniami i czekoladą.

Wykonane elementy dekoracyjne były z masy tichino i marcepanu. Cieszyły oko i przeniosły nas w piękny, letni czas na leśnej polanie.        

     Poziom wykonania prac był bardzo wysoki, stosowano nowe techniki dekoracji, ciekawe ujęcia tematu oraz sposobu wykorzystania materiałów dekoracyjnych.

     Udział w Turnieju był dla wszystkich wspaniałym doświadczeniem. To doskonała forma promocji zawodu, a dla młodzieży - okazja doskonalenia swoich umiejętności praktycznych i zawodowych.

Oprócz nagród uczestnicy uzyskali zwolnienie z praktycznego egzaminu zawodowego. Gratulacje.!!! 

Do turnieju przygotowywały uczniów nauczyciele: Romana Żółtek, Halina Kędzior, Ewa Zawilińska.

 

<<FOTOGALERIA>>