Ogólnopolska Olimpiada Wiedzy o Żywności w ZSUiS
Dodane przez admin dnia 25. listopad 2016 15:00:00

     W piątek, 25.11.2016 r. w siedmiu okręgach całej Polski, w tym również w jasielskim ZSUiS, rozstrzygnięty został etap okręgowy XIX Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności. Spośród 968 uczestników eliminacji szkolnych wyłoniono 168 uczniów z 44 szkół, którzy w tym dniu rywalizowali ze sobą o prawo do udziału w etapie centralnym. Stawką rozgrywek finałowych, które odbędą się w marcu 2017 r. w Poznaniu, jest zwolnienie z części pisemnej egzaminu zawodowego oraz indeks na kierunki spożywcze wybranej uczelni.


Treść rozszerzona

     W piątek, 25.11.2016 r. w siedmiu okręgach całej Polski, w tym również w jasielskim ZSUiS, rozstrzygnięty został etap okręgowy XIX Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności. Spośród 968 uczestników eliminacji szkolnych wyłoniono 168 uczniów z 44 szkół, którzy w tym dniu rywalizowali ze sobą o prawo do udziału w etapie centralnym. Stawką rozgrywek finałowych, które odbędą się w marcu 2017 r. w Poznaniu, jest zwolnienie z części pisemnej egzaminu zawodowego oraz indeks na kierunki spożywcze wybranej uczelni.

     ZSUiS w Jaśle od kilkunastu lat z sukcesami startuje w Olimpiadzie Wiedzy o Żywności. Rolę gospodarza etapu okręgowego, główni organizatorzy olimpiady – Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu oraz poznański Uniwersytet Przyrodniczy – powierzyli naszej szkole już po raz trzeci. W czasie konkursu pracom Komisji Oceniającej przewodniczył pan dr inż. Artur Szwengiel, pracownik naukowy Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, a całości z dużym zainteresowaniem przyglądała się pani Małgorzata Piątkowska, wizytator z Kuratorium Oświaty w Rzeszowie.

     We współzawodnictwie wzięło udział 14-tu uczestników. Byli to przedstawiciele Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Krakowie, VI Liceum Ogólnokształcącego w Krakowie i Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Myślenicach. Zespół Szkół Usługowych i Spożywczych w Jaśle godnie reprezentowali uczniowie Technikum Technologii Żywności - Anna Opiela i Seweryn Białoń z klasy 3 oraz Ilona Łyszczarz, Ewelina Mokrzycka i Justyna Żygłowicz z klasy 4. W ich przygotowanie do olimpiady zaangażowane były nauczycielki przedmiotów zawodowych, panie Urszula Ochała, Teresa Szczudło i Lidia Gicala.

     Olimpiada przebiegała w dwóch etapach. Pierwszym z nich był test, który pozwolił wyłonić finałową piątkę, ta zaś zaprezentowała swoją wiedzę podczas części ustnej, odpowiadając na wylosowane pytania. Ostatecznie zwycięzcami etapu okręgowego XIX Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności zostali:

I miejsce – Patrycja Pudzisz z VI LO w Krakowie

II miejsce – Seweryn Białoń z ZSUiS w Jaśle

III miejsce – Ewelina Mokrzycka z ZSUiS w Jaśle

IV miejsce – Maria Morus z ZSP w Myślenicach

V miejsce – Natalia Pindel z ZSP w Myślenicach

     Nagrody oraz pamiątkowe dyplomy i upominki wszystkim uczestnikom Olimpiady wręczyli: pan Artur Szwengiel i dyrektor ZSUiS – pani Renata Skórka.

     Udział w olimpiadzie wymaga od jej uczestników dużej wiedzy z zakresu szeroko rozumianego przetwórstwa i analizy żywności, a także znajomości zagadnień ekonomicznych, dlatego gorąco gratulujemy wszystkim, którzy podjęli trud przygotowań i wzięli w niej udział. Szczególne słowa uznania kierujemy do zwycięzców ostatnich rozgrywek, życząc im zakwalifikowania się i dalszych sukcesów w finale. Serdecznie gratulujemy też nauczycielom, dziękując im za ich pracę i zaangażowanie w przygotowanie swoich podopiecznych do olimpiady.

ZSUiS Jasło

<<FOTOGALERIA>>