Finaliści XI Ogólnopolskiego Turnieju Przetwórstwa Mięsa
Dodane przez admin dnia 08. lutego 2011 18:56:35

Już po raz kolejny uczniowie ZS nr 2 w Jaśle zakwalifikowali się do ogólnopolskiego etapu „Turnieju Przetwórstwa Mięsa” , który odbył się w Poznaniu w dniach 23 - 24 kwietnia 2009 r. 
Podobnie jak w roku ubiegłym , nasi uczniowie – Grzegorz Augustyn z klasy II i Zbigniew Balicki z klasy III uzyskali tytuł finalisty XI Ogólnopolskiego Turnieju Przetwórstwa Mięsa.
Zgodnie z decyzją Centralnej Komisji Egzaminacyjnej finaliści tego turnieju zwolnieni są z części pisemnej egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe. Należy podkreślić , że zmagania turniejowe wymagają bardzo dobrego przygotowania zarówno z zakresu wiadomości teoretycznych jak i dużych umiejętności praktycznych - etapy turnieju są tak przygotowane aby można było sprawdzić wszechstronne przygotowanie zawodowe uczniów.
A konkurencja z roku na rok jest coraz większa. Z tego względu konieczna była ścisła współpraca szkoły z zakładem „TRIO”, w którym uczniowie odbywają praktykę zawodową. Osiągnięcie tych wyników to efekt olbrzymiej pracy i zaangażowania uczniów oraz ich nauczycieli i opiekunów praktyki.

Udział w turnieju to duże wyzwanie dla uczniów , na pewno stres , ale i nowe doświadczenia , możliwość wykazania się swoją wiedzą i umiejętnościami zawodowymi , to poznawanie nowych ludzi i miejsc . Po trudach turnieju uczniowie mogli zwiedzić bardzo nowoczesne , ale i zabytkowe , piękne miasto , jakim jest Poznań.

Te doświadczenia z pewnością uczniowie będą mogli wykorzystać w swojej drodze zawodowej ,a także podejmując dalszą naukę.