Ogólnopolskie sukcesy uczniów ZSUiS z Jasła
Dodane przez admin dnia 12. marca 2013 14:32:40

W dniach 7-8 marca w Poznaniu odbył się centralny etap XV Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności, którego organizatorem był Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.
Nasi uczniowie również wykazali się olbrzymią wiedzą: Daniel Stasiowski uzyskał tytuł laureata III stopnia, natomiast Marcelina Filipak, Wioleta Szura i Bartosz Źrebiec uzyskali tytuł finalisty XV Olimpiady Wiedzy o Żywności.


Treść rozszerzona

W dniach 7-8 marca w Poznaniu odbył się centralny etap XV Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności, którego organizatorem był Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.
Celem olimpiady jest podniesienie rangi  zdobywania wykształcenia w technikum technologii żywności ze względu na ciągły, stabilny rozwój branży spożywczej oraz coraz  większy jej udział  na rynkach zagranicznych.
Spośród 1400 uczniów z całej Polski, po etapie szkolnym i okręgowym do finału Olimpiady zakwalifikowało się 57 osób z 29 szkół.
Nasze miasto i województwo podkarpackie reprezentowało aż 4 uczniów z ZSUiS: z klasy IV Technikum Technologii Żywności – Marcelina Filipak i Bartosz Źrebiec, z klasy III Technikum Uzupełniającego – Daniel Stasiowski i z klasy III Technikum Technologii Żywności - Wioleta Szura.

Etap centralny Olimpiady odbył się w przepięknej sali Kolegium Rungego Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.
Finaliści musieli wykazać się szeroką wiedzą z poszczególnych bloków tematycznych: przetwórczego, analitycznego i ekonomicznego.
Rywalizacja była bardzo zacięta i jak, podkreślił Przewodniczący Komitetu Głównego Olimpiady Wiedzy o Żywności prof. dr hab. Jan Pikul  tegoroczny poziom olimpiady był bardzo wysoki i wyrównany, dlatego gorąco gratulował wszystkim uczestnikom świetnego przygotowania.

Nasi uczniowie również wykazali się olbrzymią wiedzą: Daniel Stasiowski uzyskał tytuł laureata III stopnia, natomiast Marcelina Filipak, Wioleta Szura i Bartosz Źrebiec uzyskali tytuł finalisty XV Olimpiady Wiedzy o Żywności.
Należy podkreślić, że tytuł laureata jak i finalisty uprawnia uczniów do zwolnienia z etapu pisemnego egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe, a także   zapewnia wstęp bez egzaminów na wybrane kierunki prestiżowych uczelni w kraju.

Na uwagę zasługuje fakt, że wśród olimpijczyków znalazła się uczennica klasy III, która już w tym roku uzyskała wszystkie wyżej wymienione uprawnienia.
Dużą atrakcją dla uczestników olimpiady był ciekawy program przygotowany przez organizatorów. Zmaganiom olimpijskim towarzyszyła wycieczka po pięknym i zabytkowym Poznaniu oraz  zwiedzanie nowoczesnego laboratorium badawczego Katedry Biotechnologii i Wydziału Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.

Tak wysokie miejsca i sukcesy uczniów możliwe były dzięki ich olbrzymiej pracy oraz przygotowaniu przez nauczycieli przedmiotów zawodowych L. Gicali, U. Ochały, M. Rogowskiej, T. Szczudło i E. Zawilińskiej.

Uczniom i nauczycielom serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.

Więcej zdjęć w galerii