30 Styczeń 2023
Nasze kierunki w roku szkolnym 2021/22

Powiększ zdjęcie


Nawigacja
Strona główna

O zespole szkół

Patron szkoły
Deklaracja dostępności

ZSUiS - opisy zawodów

REKRUTACJA

Programy szkolne

Szkolne informacje

KURSY CKZ

Plan rozwoju ZSUiS

Z życia szkoły

OFERTA PRAKTYK

Informacje dla rodziców

PLAN LEKCJI

Wykaz podręczników na rok szkolny 2021/2022

Egzamin maturalny i zawodowy 2021

ZDALNE NAUCZANIE

Sukcesy uczniów

Zastępstwa

RODO


Do pobrania

Biblioteka

Pedagog

Kontakt

Galeria zdjęć

Szukaj

Inne strony

Wiadomości archiwalne

Dla nauczycieli

Informacje dla absolwentów
Pogoda
Norbert Zięba z ZSUiS zwycięzcą ogólnopolskiego konkursu cukierniczego Bake & Play
Norbert Zięba z ZSUiS zwycięzcą ogólnopolskiego konkursu cukierniczego Bake & Play

     Tuż przed Świętami poznaliśmy zwycięzców ogólnopolskiego konkursu cukierniczego „Bake & Play”. Spośród ponad 100 prac zgłoszonych w tym roku do konkursu przez młodych pasjonatów cukiernictwa z całej Polski, Jury wybrało te najciekawsze. Norbert Zięba z klasy 2Ga, decyzją jurorów, za swój tort zdobył I miejsce, natomiast Sebastian Nowak z klasy 1a uzyskał wyróżnienie.  

 

     Ogólnopolski konkurs Młodych Cukierników Bake & Play organizowany jest w ramach realizowanego przez ZT Kruszwica S.A. projektu Akademia Mistrza. Wdzięczny temat tegorocznej V edycji konkursu – „Wielkanocne wypieki” – dał uczestnikom wiele możliwości zaprezentowania swojej wyobraźni, pomysłowości i umiejętności cukierniczych. Cechy te, jak również oryginalność i wygląd pracy, umiejętny dobór składników i harmonijna kompozycja smakowa to główne kryteria, którymi Konkursowe Jury pod przewodnictwem Mistrza Świata w Cukiernictwie – Mieczysława Chojnowskiego, kierowało się podczas oceny prac konkursowych.

     Jak zgodnie podkreślają jurorzy – wybór nie należał do najłatwiejszych! Sędziowie byli zdumieni frekwencją i poziomem nadesłanych prac. Młodzi cukiernicy zachwycili komisję konkursową swoją fantazją i kreatywnością, nowatorskim podejściem do tradycji, bogactwem zaprezentowanych smaków, form, dekoracji i technik cukierniczych. Tym bardziej cieszy fakt, że szczególne uznanie w oczach członków jury zyskali reprezentanci jasielskiego Zespołu Szkół Usługowych i Spożywczych.

     Norbert Zięba (2Ga) startował w konkursie Bake & Play po raz drugi, pozostali nasi reprezentanci – Wiktoria Płaneta (2Ga), Maria Passowicz (2Pa) i Sebastian Nowak (1a), zaliczyli w tym roku konkursowy debiut. Ich torty to prawdziwe, słodkie działa sztuki.

     Norbert już w ubiegłym roku zwrócił na siebie uwagę jurorów, natomiast tegoroczną pracą – tortem „Wielkanocna pisanka”, na tyle urzekł komisję wyjątkową kreatywnością, dbałością o detale, kunsztem wykonania, znajomością różnorodnych technik dekoratorskich i wysokim poziomem umiejętności cukierniczych, że zasłużył sobie na zwycięstwo. Doceniony przez jury został również Sebastian, który swoim efektowny ciastem „Świąteczna farma” wywalczył sobie wyróżnienie. Nasz reprezentant ujął jury różnorodnością receptur i ogromem pracy włożonej w opracowanie i precyzyjne wykonanie dekoracji użytych do aranżacji tortu.

     Na szczere słowa uznania zasługują też Maria Passowicz – autorka pracy „Wielkanocne czekomarzenie”, oraz Wiktoria Płaneta, która wykonała „Wielkanocny koszyczek z nutką mięty i Oreo”. Również ich torty cieszą oko pomysłowością, ciekawym zdobnictwem, estetyką wykonania i apetyczną formą.

     Warto tu wspomnieć, że swoje talenty i zainteresowania, a także umiejętności zawodowe uczniowie ZSUiS, w tym również nasi reprezentanci w konkursie „Bake & Play”, rozwijają i doskonalą nie tylko podczas szkolnych zajęć z przedmiotów zawodowych i zajęć praktycznych. Wspaniałe efekty przynoszą też różnorodne warsztaty cukiernicze organizowanych w ramach szkolnego projektu „Akademia Młodego Cukiernika”, a także uczestnictwo szkoły w projekcie ZT Kruszwica S.A. –  „Akademia Mistrza”. Niezwykle owocna jest współpraca szkoły z panią Elżbietą Jarecką, właścicielką Słodkiej Pracowni Torcikowo oraz Café Lu Lu w Jaśle, która cennymi radami i doświadczeniem wspierała naszych reprezentantów i swoich podopiecznych w ich przygotowaniach do konkursu.

     Uczestnikom konkursu i ich opiekunom serdecznie gratulujemy osiągniętych wyników i życzymy wielu kolejnych, niezwykłych prac i zwycięskich, turniejowych startów.

 

ZSUiS w Jaśle

 

<<GALERIA PRAC KONKURSOWYCH>>

e-dziennik UONET+
BIP i ePUAP
progeCAD
progeCAD.pl banner
Losowa fotografia