08 Kwietnia 2025
Nasze kierunki w roku szkolnym 2021/22

Powiększ zdjęcie


Nawigacja
Strona główna

O zespole szkół

Patron szkoły
Deklaracja dostępności

ZSUiS - opisy zawodów

REKRUTACJA

Programy szkolne

Szkolne informacje

KURSY CKZ

Plan rozwoju ZSUiS

Z życia szkoły

OFERTA PRAKTYK

Informacje dla rodziców

PLAN LEKCJI

Wykaz podręczników na rok szkolny 2021/2022

Egzamin maturalny i zawodowy 2021

ZDALNE NAUCZANIE

Sukcesy uczniów

Zastępstwa

RODO


Do pobrania

Biblioteka

Pedagog

Kontakt

Galeria zdjęć

Szukaj

Inne strony

Wiadomości archiwalne

Dla nauczycieli

Informacje dla absolwentów
Pogoda
ZSUiS na Międzynarodowych Targach WARSAW FOOD EXPO
ZSUiS na Międzynarodowych Targach WARSAW FOOD EXPO

     W odpowiedzi na wystosowane do ZSUiS zaproszenie, grupa uczniów Zespołu Szkół Usługowych i Spożywczych kształcących się w zawodzie technik technologii żywności wzięła udział w Międzynarodowych Targach WARSAW FOOD EXPO 2017. Wydarzenie to, zorganizowane pod patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Pana Krzysztofa Jurgiela, odbyło się w dniach 1- 3 czerwca 2017 r. w Centrum Targowo-Kongresowym Ptak Warsaw Expo, jako impreza towarzysząca spotkaniu Ministrów Rolnictwa Grupy Wyszehradzkiej.

     W targach, oprócz delegacji państw Grupy Wyszehradzkiej, wzięli udział wystawcy i przedsiębiorcy liczący się w branży spożywczej. Podczas imprezy zaprezentowana została szeroka gama produktów żywnościowych i napojów najwyższej jakości, wyrobów tradycyjnych i regionalnych, a także produktów spożywczych dla gastronomii, wyrobów cukierniczych, BIO żywności i potraw serwowanych w restauracjach.

     Niewątpliwą atrakcją była dla uczestników imprezy degustacja żywności i napojów z całej Polski i świata. Można było m.in. zasmakować w polskiej żywności tradycyjnej i lokalnej, gęsinie, daniach z produktów ekologicznych, potrawach ze ślimaków, wędlinach drobiowych, a także aromatycznej kawie oraz winach polskich, portugalskich i izraelskich. Wśród imprez towarzyszących warto wymienić Piknik Zbożowy, obfitujący w produkty z ziaren polskich zbóż oraz wielkie grillowanie, nad którym czuwali profesjonaliści – ekolodzy.

     Nie zabrakło też spotkań ze znanymi i lubianymi gwiazdami. Ewa Wachowicz opowiadała o swoich kulinarnych pasjach, Pascal Brodnicki na targowej scenie promował zdrowe gotowanie, zaś Joseph Seeletso zaprezentował dania kuchni afrykańskiej. W czasie targów odbył się też niezwykły konkurs kulinarny „Od Okawango po Bałtyk”, któremu patronował znany juror programu Top Chef.

     Nasi uczniowie, oprócz zwiedzania stoisk wystawowych i degustowania przygotowanych specjałów, wzięli też udział w warsztatach z mistrzami cukiernictwa i baristyki, zorganizowanych w ramach tzw. strefy edukacyjnej. Spotkaliśmy tam współpracującą z naszą szkołą, znaną dekoratorkę, panią Agnieszkę Wojnecką, która poprowadziła pokaz i ćwiczenia w dekorowaniu wyrobów cukierniczych przy użyciu aerografu. Mieliśmy też możliwość uczestniczenia w warsztatach edukacyjnych i seminariach poprowadzonych przez pracowników naukowych Wydziału Nauk o Żywieniu i Żywności z Katedry Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji SGGW Warszawa. Nasza szkoła podjęła współpracę z przedstawicielem tej uczelni w zakresie produktów liofilizowanych, które wprowadzane są na rynek w szerokim asortymencie.

Były to TARGI PEŁNE POLSKICH I ŚWIATOWYCH SMAKÓW, a także pełna wrażeń wycieczka zawodowo – edukacyjna.

                                                                                         ZSUiS Jasło

<<FOTOGALERIA>>

e-dziennik UONET+
BIP i ePUAP
progeCAD
progeCAD.pl banner
Losowa fotografia