09 Kwietnia 2025
Nasze kierunki w roku szkolnym 2021/22

Powiększ zdjęcie


Nawigacja
Strona główna

O zespole szkół

Patron szkoły
Deklaracja dostępności

ZSUiS - opisy zawodów

REKRUTACJA

Programy szkolne

Szkolne informacje

KURSY CKZ

Plan rozwoju ZSUiS

Z życia szkoły

OFERTA PRAKTYK

Informacje dla rodziców

PLAN LEKCJI

Wykaz podręczników na rok szkolny 2021/2022

Egzamin maturalny i zawodowy 2021

ZDALNE NAUCZANIE

Sukcesy uczniów

Zastępstwa

RODO


Do pobrania

Biblioteka

Pedagog

Kontakt

Galeria zdjęć

Szukaj

Inne strony

Wiadomości archiwalne

Dla nauczycieli

Informacje dla absolwentów
Pogoda
Uczennice ZSUiS w Jaśle finalistkami XVIII Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności
Uczennice ZSUiS w Jaśle finalistkami              XVIII Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności

     W połowie marca 2016 roku odbyła się XVIII edycja Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności, której organizatorem był Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu oraz Wydział Nauk o Żywieniu i Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Ogółem w olimpijskich zmaganiach wzięło udział ponad 1000 uczniów szkół średnich z całej Polski. Do poznańskiego finału zakwalifikowało się 55 reprezentantów z 25 szkół.

     Jasło i województwo podkarpackie reprezentowały uczennice Zespołu Szkół Usługowych i Spożywczych w Jaśle z  klasy 4Ts: Agnieszka Stanisz i Beata Tabaczyńska. Finalistki wykazały się szczegółową wiedzą z trzech bloków tematycznych : przetwórczego, analitycznego i ekonomicznego. Poziom znajomości zagadnień związanych z produkcją żywności, który zaprezentowali  uczestnicy olimpiady, był w tym roku wyjątkowo wysoki, co podkreślił przewodniczący komisji konkursowej prof. dr hab. Zbigniew Czarnecki. W pierwszym dniu olimpijczycy   rozwiązywali pisemny test. Drugiego dnia kontynuowano zmagania w formie ustnej, w najbardziej reprezentacyjnej sali Uniwersytetu Poznańskiego- Auli Kolegium Rungego. Zwiedzanie wojskowych fortów, starówki Poznania i Katedry Biotechnologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu to dodatkowe atrakcje, o które zadbali organizatorzy olimpiady.

     Wynik osiągnięty w Poznaniu przez Agnieszkę i Beatę pozwala na podjęcie studiów na wybranych uczelniach w kierunku technologii żywności, żywienia człowieka lub pokrewnych bez postępowania kwalifikacyjnego. Do sukcesu uczennic przyczynili się nauczyciele przedmiotów zawodowych: Lidia Gicala, Urszula Ochała i Teresa Szczudło, którzy zaangażowali się w ich przygotowania do udziału w olimpiadzie.

 Finalistkom  i nauczycielom serdecznie gratulujemy.

 

<<FOTOGALERIA>>

e-dziennik UONET+
BIP i ePUAP
progeCAD
progeCAD.pl banner
Losowa fotografia