09 Kwietnia 2025
Nasze kierunki w roku szkolnym 2021/22

Powiększ zdjęcie


Nawigacja
Strona główna

O zespole szkół

Patron szkoły
Deklaracja dostępności

ZSUiS - opisy zawodów

REKRUTACJA

Programy szkolne

Szkolne informacje

KURSY CKZ

Plan rozwoju ZSUiS

Z życia szkoły

OFERTA PRAKTYK

Informacje dla rodziców

PLAN LEKCJI

Wykaz podręczników na rok szkolny 2021/2022

Egzamin maturalny i zawodowy 2021

ZDALNE NAUCZANIE

Sukcesy uczniów

Zastępstwa

RODO


Do pobrania

Biblioteka

Pedagog

Kontakt

Galeria zdjęć

Szukaj

Inne strony

Wiadomości archiwalne

Dla nauczycieli

Informacje dla absolwentów
Pogoda
Nowości w cukiernictwie - warsztaty dla uczniów ZSUiS
Nowości w cukiernictwie -  warsztaty dla uczniów ZSUiS

     Tradycyjne, dalekowschodnie techniki zdobnicze, a także nowinki technologiczne branży cukierniczej stały się tematem cyklu profesjonalnych szkoleń zorganizowanych w ostatnim czasie przez ZSUiS dla uczniów klas cukierniczych i technikum technologii żywności.

 

            Biegłość w dekorowaniu wyrobów oraz ich atrakcyjnym i niebanalnym prezentowaniu, to dziś coraz bardziej ceniona umiejętność. Jedną z ciekawszych i coraz bardziej popularnych metod dekoratorskich jest sztuka rzeźbienia w owocach i warzywach. Carving, bo o nim tu mowa, to technika zdobienia o wielowiekowej tradycji, rozwijana i kultywowana w krajach Dalekiego Wschodu, szczególnie w Tajlandii. Z jej tajnikami mieli okazję zapoznać się uczniowie klasy 2 Ts. podczas warsztatów przeprowadzonych w szkolnej pracowni cukierniczej przez panie: Martę Szelc i Małgorzatę Buczek ze współpracującego z ZSUiS Zespołu Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich w Iwoniczu Zdroju.

            Młodzież pod okiem szkoleniowców ćwiczyła umiejętność posługiwania się klasycznym nożem tajskim i innymi narzędziami pomocniczymi. Efektem tych zajęć były piękne kwiaty, łabędzie, świeczniki i inne nietuzinkowe dekoracje wyczarowane z popularnych owoców i warzyw, takich jak jabłka, ogórki, marchewka, kapusta pekińska czy czerwona cebula. Fakt, że tak proste i powszechnie dostępne surowce mogą posłużyć jako materiał do stworzenia wspaniałych i oryginalnych ozdób upiększających nasze stoły, potrawy czy wyroby cukiernicze, to dla naszych uczniów dodatkowa zachęta, aby rozwijać nowe umiejętności ze sztuki carvingu.

            Kolejne dwa szkolenia, w których tym razem uczestniczyli nasi młodzi cukiernicy, odbyły się w Cukierni Bassara w Dębicy, w ramach realizowanego przez ZSUiS projektu Akademia Młodego Cukiernika. Warsztaty te prowadzone były przez doradców technologicznych firm zajmujących się produkcją i dystrybucją gotowych półproduktów cukierniczych – ZPOW Vortumnus oraz Przedsiębiorstwa Savpol.

            Podczas szkoleń uczniowie doskonalili swoje umiejętności z zakresu wytwarzania wyrobów kruchych i półfrancuskich oraz tortów okolicznościowych, z wykorzystaniem oferowanych przez te firmy materiałów. Ich zastosowanie pozwala wzbogacić warsztat pracy oraz urozmaicić i uatrakcyjnić sporządzane wypieki i inne wyroby cukiernicze.

            Zorganizowane warsztaty to ciekawa i atrakcyjna dla uczniów forma kształcenia, umożliwiająca zdobywanie nowych doświadczeń oraz rozwijanie zdolności i zainteresowań. Kontakt z pracodawcami i profesjonalistami z branży pozwala podążać za nowymi trendami, staje się też inspiracją do kreatywności w zawodzie oraz motywuje do samodoskonalenia i poszukiwania własnych pomysłów na rozwój zawodowy.

 

                                                                                                                      ZSUiS Jasło

<<FOTOGALERIA>>

e-dziennik UONET+
BIP i ePUAP
progeCAD
progeCAD.pl banner
Losowa fotografia