06 Grudzień 2024
Nasze kierunki w roku szkolnym 2021/22

Powiększ zdjęcie


Nawigacja
Strona główna

O zespole szkół

Patron szkoły
Deklaracja dostępności

ZSUiS - opisy zawodów

REKRUTACJA

Programy szkolne

Szkolne informacje

KURSY CKZ

Plan rozwoju ZSUiS

Z życia szkoły

OFERTA PRAKTYK

Informacje dla rodziców

PLAN LEKCJI

Wykaz podręczników na rok szkolny 2021/2022

Egzamin maturalny i zawodowy 2021

ZDALNE NAUCZANIE

Sukcesy uczniów

Zastępstwa

RODO


Do pobrania

Biblioteka

Pedagog

Kontakt

Galeria zdjęć

Szukaj

Inne strony

Wiadomości archiwalne

Dla nauczycieli

Informacje dla absolwentów
Pogoda
ZSUiS gospodarzem Olimpiady Wiedzy o Żywności
ZSUiS gospodarzem Olimpiady Wiedzy o Żywności

     28 listopada w ośmiu okręgach na terenie Polski przeprowadzony został etap okręgowy XVII Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności. Do tegorocznych półfinałów zakwalifikowało się 220 spośród 1203 uczniów uczących się w 54    szkołach całego kraju. Byli wśród nich również uczniowie ZSUiS, którzy startują w Olimpiadzie już po raz 15-ty, zajmując wysokie miejsca w etapach okręgowych, wielokrotnie byli też finalistami i laureatami etapu centralnego. Tym razem nasza szkoła wystąpiła w roli nie tylko jej uczestnika, ale również organizatora.

      Pomysłodawcą i głównym organizatorem Olimpiady jest Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu we współpracy z poznańskim Uniwersytetem Przyrodniczym, dlatego też przedstawiciele tych placówek biorą czynny udział w przebiegu konkursowych rozgrywek. Do Jasła przybył pan dr inż. Artur Szwengiel – pracownik naukowy Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu – Przewodniczący Komisji Oceniającej, a także pani Jolanta Strzępek – przedstawicielka Podkarpackiego Kuratorium Oświaty. W uroczystości otwarcia olimpiady uczestniczył też pan Franciszek Miśkowicz – starosta jasielski.

Do udziału w etapie okręgowym olimpiady zostało zakwalifikowanych 22 reprezentantów z 6-ciu szkół naszego okręgu, obejmującego województwa: opolskie, śląskie i małopolskie. To uczniowie, którzy po  pierwszym etapie uzyskali najwyższą ilość punktów. Wśród nich byli też przedstawiciele ZSUiS: Aneta Czechowicz, Mariola Lenard, Magdalena Myśliwiec, Katarzyna Piwowar, Paulina Słowik i Mateusz Morżak – uczniowie 4 klasy Technikum Technologii Żywności, w których przygotowanie zaangażowane były nauczycielki przedmiotów zawodowych – panie Urszula Ochała i Lidia Gicala. 

Olimpiada przebiegała w dwóch etapach. W pierwszym z nich uczestnicy rozwiązywali test, po którym osoby z najwyższą ilością punktów kwalifikowały się do drugiej, ustnej części rozgrywek. W jej wyniku wyłonieni zostali zwycięzcy, a są to:

I miejsce – Angelika Sobieraj z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Częstochowie

II miejsce – Anna Jarosińska z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Krakowie

III miejsce – Magdalena Myśliwiec z Zespołu Szkół Usługowych i Spożywczych w Jaśle

IV miejsce – Piotr Grzesik z Zespołu Szkół Nr 3 w Bochni

V miejsce – Edyta Gdula z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Krakowie

Udział w olimpiadzie wymaga od jej uczestników szerokiej wiedzy technologiczno-przetwórczej, analitycznej, technicznej i ekonomicznej, dlatego gorąco gratulujemy wszystkim, którzy podjęli trud przygotowań i wzięli w niej udział. Szczególne słowa uznania kierujemy do zwycięzców ostatnich rozgrywek, życząc im zakwalifikowania się do etapu centralnego i dalszych w nim sukcesów.

 Serdecznie gratulujemy też nauczycielom, dziękując im za ich pracę i zaangażowanie w przygotowanie swoich podopiecznych do udziału w olimpiadzie. 

 ZSUiS

<<FOTOGALERIA>>

e-dziennik UONET+
BIP i ePUAP
progeCAD
progeCAD.pl banner
Losowa fotografia