 W dniach 26 - 27 kwietnia 2012 roku po raz kolejny odbył się w Poznaniu XIV Ogólnopolski Turniej Przetwórstwa Mięsa zorganizowany przez Wielkopolską Izbę Rzemieślniczą i Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego. Jak co roku przybyli na niego najlepsi uczniowie z całej Polski, wśród nich nie zabrakło również uczniów z Jasła. Nasz region reprezentowali Sebastian Solarz i Damian Czekaj z Zespołu Szkół Usługowych i Spożywczych. Pierwszego dnia Turnieju uczestnicy przystąpili do konkursowych zmagań, podczas których wykonywali następujące zadania:
- część praktyczną z zakresu produkcji wędlin
- część teoretyczną z zakresu technologii mięsa
- układanie i dekorowanie wędlin na paterach
Nasi uczniowie wykazali się profesjonalnym przygotowaniem zawodowym, czego potwierdzeniem jest II miejsce, które zdobył Sebastian Solarz. Jest to ogromne osiągnięcie zarówno dla uczniów jak i nauczycieli ZSUiS, biorąc pod uwagę rangę konkursu, jak również bardzo wysoki poziom umiejętności jego uczestników. Oprócz satysfakcji płynącej z tego, że jest się wśród najlepszych w całej Polsce, cieszą także cenne nagrody rzeczowe ufundowane przez sponsorów Turnieju. Istotne jest też to, że zwycięzcy będą zwolnieni z części pisemnej egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe. Ten sukces był możliwy dzięki zaangażowaniu w przygotowanie uczniów nauczycieli przedmiotów zawodowych Urszuli Ochały i Magdaleny Rogowskiej oraz instruktorów praktycznej nauki zawodu z Zakładu Mięsnego "TRIO" w Jaśle. Po całodniowych zmaganiach, organizatorzy zadbali o chwile wytchnienia dla uczestników Turnieju. W tym roku zorganizowano wycieczkę do browaru "Lech", gdzie można było poznać tajniki warzenia piwa, a na zakończenie skosztować zimnego trunku "prosto z browaru" (oczywiście bezalkoholowego).
Gratulujemy uczniom ZSUiS, a gimnazjalistów, którzy chcieliby pójść w ślady kolegów, szkoła zaprasza już od września w swoje mury.
Więcej zdjęć z konkursu w galerii |