W dniu 2 grudnia 2011 roku uczniowie Zespołu Szkół Usługowych i Spożywczych w Jaśle, kształcący się w zawodzie technika technologii żywności, brali udział udział w okregowym etapie XIV Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności, który odbył się w Katowicach. Olimpiada ta, która już ma stałe miejsce w kalendarzu imprez branżowych przemysłu spożywczego, jest okazją do sprawdzenia wiedzy z zakresu technologii, analizy i mikrobiologii żywności, towaroznawstwa spożywczego, znajomości maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego oraz wiedzy ekonomicznej. W zmaganiach "olimpijskich" brało udział 50 uczniów szkół średnich z rejonu Polski południowej. Zespół Szkół Usługowych i Spożywczych w Jaśle reprezentowali: Emilia Gałuszka uczennica klasy 4Ts Małgorzata Knebel uczennica klasy 4Ts Anna Madejczyk uczennica klasy 4Ts Joanna Niziołek uczennica klasy 4Ts Bartosz Źrebiec uczeń klasy 3Ts Etap pisemny przeszła Emilia Gałuszka na trzecim miejscu i Joanna Niziołek na miejscu ósmym. Gratulujemy miejsc w pierwszej dziesiątce i czekamy niecierpliwie na ostateczne wyniki, które będą ogłoszone w styczniu 2012 roku.
<Aktualizacja>
Do etapu centralnego XIV Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności zakwalifikowały się: Emilia Gałuszka oraz Joanna Niziołek.
Serdecznie gratulujemy i życzymy sukcesów w Poznaniu! |